Joomla! Workday 2018 fandt sted lørdag den 3. november i Skovlunde i JUG CPHs nye lokaler hos DGE Miljø- og Ingeniørfirma. Dagen startede med morgenbrød, kaffe og hyggesnak – og så gik dagens program ellers igang med en 'manuskript fri' velkomst ved Susanne Krogh-Hansen – hvor dagens program blev skitseret på fineste vis i visuel sammenhæng med to håndtegnede program-plakater.
Smartslider3
Første punkt på programmet handlede om Sliders og Bibbi lagde ud med at fortælle om 'what to do' og ikke mindst 'what not to do' når det handler om brugen af sliders på din hjemmside. Der er mange ting at tage stilling til hvis du gerne vil bruge sliders – fx hvor stort et områder bruger de af skærmen, kan de være responsive, forstyrer de mere end de gavner osv. Det handler i bund og grund om, om det vil passe ind på din hjemmeside i forhold til dine brugere. Bibbi kom også med gode eksempler på brugen af sliders på større virksomheders sider – hvilket gav anledning til en fin snak om emnet.
Du kan hente Bibbi's præsentation her.
Herefter tog Jens deltagerne en tur i gennem maskinrummet på Smartslider3 fra nextendweb.com, som har udviklet den nok bedste imageslider i de seneste år. Smartslider3 har nemlig med deres gratis version af komponenten vundet over alle andre på grund af alle de muligheder de har lagt til rådighed for brugerne. Man kan lave de vildeste sliders – helt fra de enkle hvor billederne fader ind over hinanden og til animerede tekstbokse der flyver ind og kalder på Call To Action! Et så avanceret stykke software ville vi gerne have gennemgået på en halv time – men det lykkedes ikke! På en time og et kvartér kom vi næsten rundt i alle hjørner og muligheder – hvilket viser at der er mange funktioner i denne fine udvidelse til Joomla! Noget af det der gør denne slider til en af de bedste er, at dashbordet er gjort meget overskueligt. Funktionerne er opdelt i to hovedområder – nemlig et område der handler om selve slideren og hvordan den skal fungere – og et område der handler om sliderens omgivelser og hvordan brugeren skal interagere med den.
Når du som bruger løber de enkelte punkter igennem stille og roligt opdager man hurtigt hvor enkelt det er at få alle områderne sat rigtigt op. Det vigtigste er faktisk at du som bruger sørger for at planlægge hvad du skal bruge slideren til – ellers vil du hurtigt gå i stå og måske ende med en slider der ikke fungerer som den skal.
Nu blev det så tid til at arbejde med Smartslider selv i vores Hands-on koncept. Det er altid forbundet med lidt forskellige reaktioner rundt om bordet – for hvad skal man gribe og gøre i? Til trods for lidt tekniske udfordringer i starten med de arbejds-sites vi havde oprettet til dagen ... kom der efterhånden gang i produktionen af egne slidere. Dette blev fulgt af både koncentrede miner og masser af snak og grin. Det er lige sådan vi havde tænkt, at tiden skal bruges – nemlig til løs samtale og koncentreret arbejde.
Open Street Maps
Efter en halv times frokostpause gik programmet i gang igen – nu med en snak om hvilke muligheder vi har for at undgå at bruge Googles ydelser som fx Google Maps, der nu er krævet at du bruger et API der koster penge. Open Street Maps er en open source kortfunktion der giver dig mulighed for at vise kort på din hjemmeside – uden det koster noget. Via et modul kan du nemt indsætte din lokation og vise et kort til dine brugere – du kan bruge din egen kort-pin hvis du gerne vil det – og du kan oven i købet vise flere lokationer på kortet. Hvis du vil vise Open Street Maps på din hjemmeside skal du starte med at installere modulet OSModule via JED. Når du har installeret modulet er det nemt at sætte dit kort op ved blot at følge mulighederne i modulets faner. Husk at sætte højden på dit kort til max 400 px for at give plads til andre elementer på din side.
Til sidst talte vi lidt om et alternativ – nemlig Septima Map, der også er en gratis kortløsning. Septima Maps kan du installere på en super enkel måde ved hjælp af noget kode du kopierer ind i din artikel – og en lidt mere nørdet metode hvor du skal oprette en profil og samtidig bruge lidt mere tid til at få kortet til at fungere.
Du kan se kortet fra Open Street Maps her – og du kan læse mere om Septima Maps her.
Matomo
Google ved meget om os. Det skyldes bl.a. at de har udviklet noget software som mange bruger. Så mange, at det nærmest er blevet til en standard. Men Susanne tog over og fortalte om et analyse værktøj der hedder Mamoto. Mamoto er et rigtig godt alternativ til Google Analytics. Du installere og opsætter Mamoto på dit eget valgfri domæne – tilkobler brugere og din hjemmeside og så begynder Mamoto at opsamle informationer omkring dit site og de brugere der besøger det. Det bedste ved det hele er, at Mamoto er meget mere overskueligt end Google Analytics. Dashbordet er nemt og enkelt at overskue og du får hurtigt et overblik over hvem dine brugere er og hvor de kommer fra. Du kan oprette flere sites på din Mamoto og tilkoble brugere fx dine kunder til at kunne kigge med i de samme informationer som du kan se.
Ingen ved hvornår Google vil tage sig betalt for en ydelse som Google Analytics – men når de kan tage penge for at vise kort, kan de jo også tage penge for at analysere din hjemmeside.
Du kan hente Susannes præsentation her. Og du kan læse mere om Mamoto her.
Joomla! kage, spørgetid og Fem Fede til Joomla!
Joomla! Workday skal, udover en spændende og lærerig dag, også være en hyggelig dag. Derfor har vi i år introduceret lidt færre programpunkter og mere tid til at arbejde selv og tage egne udfordringer med til torvs. Inden slutningen af dagen brugte vi tid på at arbejde med egne sider og udfordringer. Det sidste punkt på programmet var at se på Fem Fede Funktioner til Joomla! Her fortalte Jens om fem ting der kan gøre det federe at arbejde med Joomla! Det er altid en god ting et kende sine komponenter, udvidelser og plugins der bare er et must at have. I dag fortalte Jens om 'Email Protector' og 'Better Preview' fra Regular Labs – dem kan I læse mere om her. Bagefter om SP Polls og SP Cookie Consent fra Joomshaper.com – dem kan I læse om her. Sidst, men ikke mindst fortalte Jens om at ændre sit Joomla! Dashboard. Det er faktisk muligt at oprette et nyt modul og publicere det i positionen 'cpanel' der så viser modulet når du logger ind på din hjemmeside backend. Her er det kun op til fantasien hvad du gerne vil præsentere – det kunne være kontaktinformationer på support eller direkte links til at oprette artikler eller menupunkter.
Joomla! Workday 2018
Sluttede som altid med en evaluering ... og her tog vi alt hvad I sagde med os hjem for at sikre, at næste års workday kan blive endnu bedre.
Tusind tak til alle jer der valgte at deltage i Joomla! Workday 2018! Det betyder rigtigt meget at I støtter op om arrangementet – så vi kan holde én dag én gang om året hvor vi bliver klogere og arbejde med Joomla!
På gensyn til Joomla! Workday 2019.