Få struktur på dit indhold

Få struktur på dit indhold

Når du skal skabe struktur på dit indhold, er det ikke bare vigtigt for dig selv. Det er vigtigt på grund af din bruger. Det er dig, der skal sørge for, at din bruger kan finde vej på din side. Joomla! har en række indbyggede funktioner, der lader dig styre og kontrollere strukturen på dit indhold. Denne aften lagde Bibbi ud med at gennemgå de vigtige tanker og planer, du bør arbejde med, før du bygger din hjemmeside op. Du bør tage valg inden for fx design, navigation og indhold. Disse områder styrer om din bruger føler sig velkommen og kan finde rundt på din side – du kan hente præsentationen her.

 

Her under kan du se du arbejdsprocessen:

 

Kategorier
Som noget af det første bør du overveje, hvordan du opdeler dit indhold i kategorier. Sørg for at finde nogle gode og sigende kategorier, som du kan lægge dit indhold ind under hver gang, du opretter nyt indhold. Det kunne fx være:
• Artikler: Alle grundlæggende artikler på din side
• Nyheder: Artikler, som du opretter i et bloglayout og kan dele på de sociale medier
• Produkter: Artikler om de produkter, du evt. sælger eller fortæller om
• Blog: Indhold, som du skriver i din blog

Kategorierne oprettes i Joomla! under menupunktet Indhold > Kategorier ved at klikke på knappen Ny. Afslut gerne med at slette standard kategorien 'Uncategorised' - det bliver alligevel til artiklernes skraldespand.

Artikler
Nu kan du begynde at lægge indhold ind på din side. For du har jo oprettet kategorierne, som du nu kan tilknytte dit indhold til. Hvis du i dit forløb opdager, at der er behov for at oprette en ny kategori, kan du gøre det på to måder:
1. Klik på Indhold > Kategorier > Ny – dette er den helt ordinære måde – vend bagefter tilbage til artiklen og vælg din nye kategori
2. Mens du redigerer din artikel, kan du indtaste en ny kategori direkte i feltet – når du gemmer artiklen er kategorien gemt

Når du opretter en artikel er det vigtigt, at du giver den en passende titel. Du kan altid vælge, om titlen skal anvendes, når den vises på siden – eller om der kun skal vises artiklens indhold. Men for at kunne finde artiklen senere – og hvis der er flere redaktører på siden – bør der altid skrives en god titel, som er nem at finde igen.

Menu
Din menustruktur er altafgørende for, om du får tilfredse brugere på siden. En dårlig menustruktur kan få de fleste brugere til at løbe skrigende bort fra siden og finde en anden i stedet for. Derfor er det vigtigt at følge de forslag, vi har givet i dag.

Du kan oprette flere menuer, hvis du har brug for det. Den væsentligste er dog hovedmenuen. Det er den menu, der fremgår som den største og tydeligste. Det er nemt at oprette menupunkter. Klik på Menuer og vælg fx MainMenu – det er den, der vises med et lille hus ikon. Det er hovedmenuen, og den er sat til Hjem vha. den lille gule stjerne.

Opret et nyt menupunkt ved at klikke Ny. Når du har givet menupunktet en titel, er der nogle faner, du skal gennemgå og tage stilling til. Fanerne der vises er afhængige af hvilken menutype, du vælger. Her er det en helt almindelig artikelvisning:

Detaljer
Menutitel: Lad menupunktet give god mening i forhold til dit indhold
Menutype: Skal dit menupunkt pege på en enkelt artikel, en kategori med flere artikler eller?
Afhængigt af hvilken type, du vælger, får du nu mulighed for at foretage nye valg.
Målvindue: Her kan du vælge, om browseren skal åbne et nyt vindue med eller uden navigation
Skabelonstil: Du kan vælge forskellige skabelon stile / templates på hvert enkelt menupunkt

Indstillinger
Under indstillinger kan du vælge, om du vil have særlige visninger af din artikel. Disse indstillinger kan du ændre globalt, hvis du klikker Indstillinger øverst til højre, når du står på listen over dine artikler.

Linktype
Link titel attribut: Her kan du indsætte en beskrivelse af dit menupunkt ved mouse-over.
Link klasse: Hvis du har brug for at lave en særlig style på dit link. Det er kun selve linket, der kan ændres – husk et mellemrum til at begynde med.
Link billede: Hvis du fx vil vise et ikon i forbindelse med dit menupunkt.
Billedeklasse: Her kan du også style på egen hånd.
Tilføj menutitel: Hvis du har et valgfrit billede, som menubillede kan du har slå menutitlen fra.
Vis i menu: Har du brug for at skjult menupunkt – ved faktisk ikke, hvorfor det punkt er der!

Sidevisning
Browser sidetitel: Det, du skriver her, vises i browserens sidetitel - SEO-vigtigt!
Vis sideheader: Vis eller skjul sidens header
Sideheader: Hvis du ikke sætter noget ind vælges Browser sidetitel
Side klasse: Til hvis du er vild med at style

Metadata
Metabeskrivelse: SEO-indhold, der beskriver dit menupunkt
Metanøgleord: Her skal du ikke afsløre noget
Robotter: Fortæl, om siden skal indekseres eller ej
Sikker: Her kan du slå til og fra, om linket skal medtage https:// protokollen

Modultilknytning
Her vises en oversigt over de moduler, der har fået besked på at knytte sig til menupunktet.

 

Sitemap
Et sitemap er først og fremmest vigtig i forhold til SEO. Søgemaskinerne kigger efter, om der liggger en 'sitemap.xml' på din side – og kan nemt hente din struktur fra den fil. En nem måde at oprette et sitemap på din side er ved at bruge 'Sitemap Generator'. Den installeres nemt ved hjælp af JED > klik Udvidelser > Udvidelser > Installer og søg på sitemap. Når Sitemap Generator er installeret, går du ind i komponenten og klikker 'Opret sitemap'. Herefter kan du få vist dit sitemap enten ved at klikke på knappen – eller taste sitemap.xml lige efter dit domænenavn.

 

Megamenu
Vi gennemgik også begrebet Megamenu. Det er en menu, der kan indeholde rigtig meget information og struktur typisk sat øverst på din side. Joomla! har ikke en megamenu indbygget som standard, så du er nødt til at installere en udvidelse eller et helt framework (template med indbyggede funktioner).
Til denne case om Papirkompagniet har vi valgt at installere Helix Ultimate som framework. Der er en indbygget megamenu, som vi gennemgik ganske kort. På næste møde kommer vi lidt mere i dybden med bl.a. opsætning af template / frameworks.


Med punkterne i denne gennemgang er du klar til at arbejde med strukturen på din hjemmeside.
God fornøjelse!

Søg i artiklerne

Nyhedsbrev

Få nyheder, og information om kommende møder på mail.
* skal udfyldes

Læs tidligere nyhedsbreve.

 

Disclaimer og cookies

“JUG-CPH is not affiliated with or endorsed by the Joomla!® Project or Open Source Matters. The Joomla!® name and logo is used under a limited license granted by Open Source Matters, the trademark holder in the United States and other countries.”

Cookiepolitik

© JUG CPH | Joomla! Registered Usergroup